Ma szinte mindig szól valami.Soha nem maradunk egyedül a gondolatainkkal.Pedig a csendre nagy szükségünk van. A világ egyre hangosabb. Több gép, több kütyü, több jármű. És persze otthon is egyre több zajos eszköz működik.

A csendre nagy szükségünk van

A zaj, éppúgy, mint például a piszkos levegő, a bennünket mindennap érő környezetszennyező hatások közé sorolandó. A fülünket érő hanghatás károsító mértéke függ annak erősségétől és időtartamától. Rövid ideig tartó nagyon intenzív vagy sokáig tartó, de kevésbé intenzív zaj is éppúgy maradandóan károsíthatja fülünket. Ilyen behatások után szüksége van a fülünknek is a pihenésre. Annál is inkább mert az átmeneti halláskárosodásnak a regenerációs ideje lehet akár 14-16 óra is.

A halláskárosodás nehezen érzékelhető

A 120-130 dB erejű hangoktól egyszeri behatásra is visszafordíthatatlan károsodást szenvedhetünk. Ilyen hangerőt a fülhallgatók az “agydugók” könnyen tudnak produkálni, hasonlóan a koncerteken megszokott hangerőhőz. De ha nap mint nap 85 dB feletti hangerő éri a fület, az is halláscsökkenést idéz elő. A hatás igen alattomos mert a hallás romlása a 4000-6000 Hz-es hangoknál kezd kialakulni ami a beszédértést nem befolyásolja. Ezért nagy az esély, hogy a kezdődő károsodás rejtve marad addíg, amíg ki nem terjed a beszédtartományra is.

A mély hangok egyfajta függőséget okoznak

A 40 Hz körüli hangok, amik a klubbokban, autókban és most már otthon is dübörögnek, megnövelik az adrenalin szintet, ezzel egyajta transzállapotot idéznek elő a hallgatókban. Holland kutatások összefüggést találtak a jármű balesetek és a “dübörgő” zene hallgatása között. Romlik a reflex és csökken a koncentráció, és persze gyilkolja a hallásunkat is…

Tesztelje a hallását

Rengeteg applikáció, program, videó- és audió anyag van. Egy kereséssel rá fog lelni a neten. Házi tesztre mind megfelel, de van néhány feltétel, hogy valóban információt kapjunk az állapotunkról. Értelemszerűen a teszthangokat csak jó minőségű hangsugárzóval, fejhallgatóval érdemes hallgatni. Nem alkalmas rá a PC, a laptop belső hangszórója és a legtöbb PC-re köthető hangfal is. Jó füles, vagy a házi hifi megteszi. Állítsa a rendszert közepes hangerőre, pl. úgy, hogy egy beszélgetést halllgatva beállítja azt a hangerőt amin jól érti a szöveget. Ezután halgassa a teszthangokat.

Ez egy jó hallásteszt, ami megmutatja, hogy egy-egy frekvenciát milyen hangerővel hall. DE…. Ezek csak “játékok”, ha egy csepp kétkedése is van a hallásával kapcsolatban, menjen el egy hallásvizsgálatra!

http://newt.phys.unsw.edu.au/jw/hearing.html

Shares