Vállalatok és KKV-k

A modern munkakörnyezetben sokkal többet alkalmazunk korábban nem használt anyagokat mint például a fémek és a műanyagok. Ezen fellül nagyobb tereket építünk és a bútoraink is letisztultabbak, akusztikai szempontból kevésbé “hasznosak” lettek. Természetesen ez a munkavállalók jobb munkakörülményeit segíti elő de komoly feladatot jelent az akusztikai szakembereknek. Elveszik az intimitás, a magán szféra. Mindenki hall és lát mindent. Ez folyamatos stresszt okoz. A felfokozott állapot vérnyomás növekedést, belső feszültséget, figyelem vesztést és végső soron termelékenység romlást idéz elő. Nő az egészségügyi kockázat és több a munkából kiesett idő.

A nagy terek mellett mégiscsak szükség van kisebb intimebb helyekre ezért sok helyen külön légtérrel rendelkező tárgyalókat, “meeting-room”-okat hoznak létre. Ezek rendszerint üveg falkkal vannak elválasztva. Az üveg egy nagy membrán, jól közvetíti a hangot. Ezért a belső beszélgetések, csakúgy mint a külső zavaró hangok, jól hallhatóak mindkét oldalon.

A hangleplezés képes megakadályozni az értelmezhető beszéd terjedését még olyan környezetben is, ahol a tárgyaló falazata az álmennyezet fölött véget ér. Ezért hiába az ajtó, az álmennyezet miatt a hang szabadon terjedhet. Ilyen esetben az álmennyezetben a tárgyaló fölé is telepítünk hangleplezést, így semmi értelmes dolog nem jut ki a tárgyalóból. Megőrizzük a vállalati titkokat és a stratégiai döntéseket a szobában tartjuk!