Az otthonunk

Az otthon mindenkinek a békét, a nyugalmat, a család melegségét jelenti. Sajnos sokszor választanunk kell egy pezsgő városi élet és a zaj, vagy a csendes félreeső kertváros és a kevésbé nyüzsgő környezet között. A városi zaj nem ritkán eléri az 50 db-t is. Nyugodt pihenésre ilyen környezetben nehéz szert tenni. A legveszélyeztetettebb csoport a repülőterek és autópáyák mentén élők.

A fülünk nem alszik, nem tudjuk kikapcsolni, csak csökkenteni a hatásokat. Bezárt ablak, füldugó… Ez nem mindig megoldás. Itt is segíthet a hangleplezés. Egy alkalmas hanggal el tudjuk fedni a környezet zajait, mintegy kikapcsolva a hallásunkat. Ez segít a relaxálásban és csökkenti a stresszt is. Nyugodtabb alvás, alacsonybb vérnyomás, pulzus és kipihent ébredés a jutalom. 

Újszülött a családban…

 

A baba érkezése mindig hihetetlen öröm. Neki ez viszont elég nagy megrázkódtatás. Képzeljék el! Kellemes meleg, sötét, vagy alig derengő fények, csendes, folytott hangok, és a mama megnyugtató szívverése. Ha majd egyszer víz alá dugja a fejét a strandon hallhatja, mit hall egy baba a mama hasában. Születés után egy hűvös, fényes és erős, fülsértő, éles zajokkal teli világban találja magát. Segíthetünk ezt a stresszt enyhíteni. Nem vakító világítás, csendes helység és kellemes meleg sokat hozzátesz a komfortérzetéhez. …és még valami. 

Nagy zajban egy diszkrét alig érzékelhető hanglepel elnyomja a környezet zajait és nyugodtabb pihenést biztosít. Ilyen berendezések máshol is kaphatók. De ajánlatos a következő szempontok szerint választani.

 

  • Ne legyen túl hangos mert a hangos eszköz akár károsíthatja is a baba hallását. Ha jól érthetően tudunk mellette kis hangerővel is beszélgetni az a maximális hangerő, de inkább kevesebb.
  • Szabályozható legyen a hang jellege. A tiszta fehér zaj ebben az esetben inkább fülsértő mint hasznos. A tompább kellemesebb hangzású hangok megfelelőbbek. Ha berendezés hasonló hangot ad mint egy nagyobb ventillátor akkor az megfelelő lehet.
  • Tilos a baba füléhez közel tenni az eszközt. Komoly veszélyforrás lehet a túl hangos eszköz a fül közelében!
  • Válasszon adaptív technológiára épülö eszközt ami szabályozza a hangerelyét és esetleg a hang jellegét is, de mindenképpen limitálható legyen a maximális hangerő.
  • Konzultáljon azzal az orvossal akinek ad a véleményére és egyeztesse az eszköz használatát vele, mert lehetnek kizáró tényezők, amit laikusként nem tudunk felelősségteljesen megítélni.

A fülzúgás vagy tinitus…

A fülzúgás rendkívül kellemetlen érzés. Kiváltó okai sokrétüek és kezelése sem mindig egyszerű. Ezért ha egy-két napnál tovább fennáll a fülzúgás, mindenképpen forduljon orvoshoz.

Átmeneti panaszok enyhítésére alkalmas hanggenerátort tudunk ajánlani Önnek. Ezek a készülékek nem alkalmasak a fűlzúgás kezelésére még rövid távon sem. Pusztán a tünetek enyhítésére használhatóak, semmilyen módon nem pótólják a szakember hozzáértését. Mivel készülékeink DSP alapúak ezért bizonyos esetekben az orvos javaslata alapján egyedi hangmintákat is elő tudunk állítani igény szerint. Bárhogy is dönt, az orvosnál kezdje! 

Valóban jól szól?…

 A zene kikapcsol, segít relaxálni, vagy éppen tettre sarkall, növeli a motivációt. Vannak zenék amiket imádunk és persze olyanok is amit alig tudunk elviselni. Vitathatatlan, hogy a zene hat ránk. 

Ma minden feltétel adott a jó minőségű zene hallgatásához, de mi mégis az összenyomorított konzervet, a tömörített izéket hallgatjuk leginkább, műanyag hi-fi hangfalokon számítógépről vagy “agydugóval” a fülünkben. Hát ez nem az igazi.

A tömörítés = veszteség. Jaaah, hogy nem halljuk? Dehogynem! Attól, hogy nem tudatosul bennünk a hiány, az agyunk tudja és sokkal többet “dolgozik” vele mint egy normális zenével.

 

A tömörítés elve nagyjából az, hogy egy-egy sávban a nagyobb hangerejű hang elfedi az alacsonyabbat, tehát nem érdemes közvetíteni, hiszen technikailag nincs jelentősége. De igenis van! Két hegedű technikailag hasonló hangot ad, mégsem csereszabatosak. A tömörített hang nem azonos hatású az eredetivel. Ez csak mi szeretnénk elhitetni magunkkal.

A hang finomságai adják az “ízét” és nem nélkülözhetőek. Az MP3 és a többi hasonló elvekre épülő eljárás fárasztó az agynak és egy idő után unalmas, egysíkú, dinmikátlan a hangzása. A dinamika nem azonos a “brummogva-sziszegő, jó dögös a basszus és qr..a hangos” hangzással. Ma már oka sincs az olcsó adattárolók világában, hogy pusztán a hely miatt tablettás-zenét fogyasszunk. Ha igazi zenét akar, vesz egy jó cuccot. Nem a legdrágábbat, olyat ami már teszi a dolgát… Segítünk választani, vagy akár gyártunk is egyedi igényekre szabott berendezést. Végerősítőben és hangsugárzókban otthon vagyunk.