Egy 2016 júniusában közzétett francia kutatás szerint a zajterhelés következtében fellépő szociális kiadások elérik az 57,2 millárd eurós költséget.

 

A kutatás hat kategóriába sorolta a fellépő költségeket.

 

Közlekedési zaj hatása az egészségre
A közlekedési zaj következtében fellépő másodlagos költségek (például az ingatlanokban keletkezett kár)
Munkahelyi balesetek és foglalkozási ártalom ( halláskárosodás )
A munkahelyi figyelem és a termelékenység elvesztése
A zaj hatása az oktatási célú helyiségekben
A környezet, a szomszédok okozta zajszennyezés hatása

 

18 MILLIÁRD EURÓ: elég nagy költség nyitott irodákban!

A munkahelyi zaj nagyon drága! Az már jól ismert, hogy a zajnak nagy hatása van a teljesítményünkre, az elégedettségünkre és a képességeinkre. Bár a zaj hatását a termelékenységre számos tanulmány értékelte már, de egyikük sem ment olyan messzire, hogy “monetizálja” ezt a hatást, egészen mostanáig.

57%: a nyitott irodai dolgozók aránya, akik egy vagy több zajforrással dolgoznak együtt. A tanulmány szerzői elég konzervatív statisztikát választottak. Például egy 2015-ös kutatás szerint a dolgozók 93,5%-a szenved munkahelyi zajártalomtól. ( Opinion Matters for Plantronics in 2015 )

19.6 millió: a munkavállalók száma Franciaországban. A Francia Statisztikai Hivatal ( French National Statistics Bureau – INSEE ) szerint  2013-ban a dolgozók 76%-a dolgozott irodákban.

5 nap: Ez ego hipotézis. E-szerint event 5 nap esik ki a munkahgelyi zap okozta ártalmak, kellemetlenségek, fokuszvesztés következtében Ez 35 óra (fancia munkahét ).

45,4 Euró: az átlagos óránkénti termelékenységi ráta Franciaországban, az Eurostat és az OECD szerint.

Ez éves viszonylatban 18 milliard Eurós kiesést jelent. Ez 2017-ben a francia GDP 2,7%-a volt. Átszámítva 145 db Airbus A380 repülőgép, vagy 185000 db sorházi lakás.

forrás: bruit.fr

A tanulmány angol fordítója (Thomas Roul, sentendretravailler.fr) megjegyzi, hogy kutatásai szerint az Európai Unióban szinte minden országban ahol folytak felmérések, hasonlóak a számok és ez által az arányos költségek is.

Shares